måndag 10 oktober 2016

Man tager vad man haver fried rice



Hela familjen älskar Fried Rice, kanske inte så konstigt eftersom vi faktiskt bott i Thailand i några år :-) och så är det ju en väldigt bra rätt att ta till när det är dags för lite kylskåpsrens, man tar vad som finns helt enkelt. 


2 portioner
Kokt ris för 2 personer
2 vitlöksklyftor
Grönsaker efter smak eller efter vad som finns i kylen. Ta ungefär lika mycket grönsaker som ris. Jag tycker det funkar bra med ett urval av dessa: fintärnad morot, små buketter av broccoli och blomkål, vitkål, minimajs, gröna ärter, bönor, vårlök/purjolök
2 ägg
Protein: Räkor/kyckling/tofu

Börja med att fräsa vitlök och de lite hårdare grönsakerna som morot och blomkål i olja i en panna. Efter en minut eller två läggs övriga grönsaker i. Om proteinet du väljer är rått kan det med fördel fräsas på i en annan panna, och sedan blandas ner nu. Är det redan färdiglagat (tex om man har kyckling över) blandas det ner direkt tillsammans med grönsakerna. Blanda ner riset och låt allt fräsa en liten stund. Gör sedan en grop i mitten och knäck i äggen och rör runt dem så att de precis börjar stelna. Blanda ihop allting och det är klart att servera. 
En del vill ha soya på vid serveringen, men själv föredrar jag Nam Pla, en Thailändsk sås med sting. Se recept nedan. 


Nam Pla
Saften från en lime
1 chili
1 vitlöksklyfta
1 tsk råsocker
0,5 dl fisksås
Finhacka chili och vitlök. Blanda limesaften med råsocker och fisksås och blanda ner chili och vitlök - klart! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar