fredag 21 oktober 2016

Hemgjord tagliatelle med långkokt oxkind - ett helgprojekt

Att göra sin egen pasta är ju något av ett projekt, men ojojoj så gott det blir. Det går bara inte att jämföra med köpt pasta, inte ens den färska! Jag använder enbart durummjöl, men det går bra att använda vetemjöl, eller en mix av båda. Durummjölet gör pastan lite gulare och jag inbillar mig att det även hjälper till med en lite mer elastisk konsistens på degen, så helt klart är att föredra durum! 
Jag brukar göra det ihop med hela familjen, det är jättekul och här är sonens kusin med och de hade jättekul ihop när vi gjorde detta, både med att göra själva degen och sedan att köra den i maskinen. Har man ingen pastamaskin kan man kavla degen tunt och sedan skära den i tunna remsor. 

Grundrecept pastadeg (lagom till ca 4 personer)
300g durummjöl
3-4 ägg
1msk rapsolja
1tsk salt
Lägg mjölet som en vulkan på ett bakbord. Knäck i äggen i kratern, häll i olja och salt. Ta sedan en gaffel och mixa in lite mjöl i taget i äggkratern. När allt är mixat är det dags att ta i med händerna och knåda ordentligt, den behöver arbetas väl! Är den för smulig tillsätt mer ägg eller lite olja och är den för lös tillsätt lite mer mjöl. När den känns lagom elastisk är det dags att börja kavla. Sätt pastamaskinen på den högsta valsen och arbeta ner till den tunnhet som önskas. Jag brukar köra på 2:an, men det är nog olika på olika maskiner. 
Gör man tagliatelle är det bra att dela dem en och en direkt när de kommer ur maskinen så att de inte ligger och klibbar ihop. Använd gärna mjöl så att de inte fastnar i varandra. Låt dem ligga på bakplåtspapper i väntan på att kokas. 
Koka sedan i lättsaltat vatten i ca 2 minuter eller tills de är al dente. 


Långkokt oxkind - 4 personer 
400g oxkind
2msk mjöl
4dl rödvin
1 krossad vitlöksklyfta
1 hackad bananschalottenlök
2 lagerblad
1 liten knippe färsk timjan
2dl riven parmesanost
2 äggulor
Rapsolja
Salt & svartpeppar

Salta, peppra och mjöla oxkinden. Bryn den i lite rapsolja och lägg över i en ugnsfast form som inte är mycket större än oxkinden. Häll på vinet och lägg i lök, vitlök, timjan och lagerblad. Slå på vatten så att kinden är täckt till minst 3/4. Täck med folie och ugnsbaka i 150 grader i ca 2-3 timmar. 
Ta ut köttet och plocka eller dra det i mindre bitar (ibland få man använda kniven och skära i tärningar istället om det inte går att dra, men det går precis lika bra). 
Sila vätskan och koka ihop den till en simmig konsistens i ca 10-15 minuter. Lägg ner köttbitarna i såsen. 
Lägg upp din nykokta pasta i en skål och lägg över köttbitarna (som du fiskar upp från såsen med en hålslev). Blanda ihop tillsammans med lite av såsen (inte för mycket så det blir för såsigt), parmesanosten och äggulorna. 
Krydda med svartpeppar och servera!

Familjefest! Och alla har hjälpt till i köket - vilken härlig lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar