fredag 7 oktober 2016

Älskade skockor

En av världens enklaste och trevligaste förrätter tycker jag är kronärtskockor! Sonen tycker det är jättespännande att dra av bladen och doppa i smöret och sedan slurpa i sig innehållet. Och så är det ju så väldigt enkelt också :-)


Önskat antal skockor (det är lite kul att få sin egen)
Vatten, salt
Smör
Citron 
Flingsalt

Ta fram smöret så det blir rumstempererat. 
Bryt av stjälken på skockorna, då följer de grövsta trådarna med. Klipp eller plocka bort de nedersta bladen och skölj skockorna noggrant. 
Koka i rikligt med lättsaltat vatten. Låt även några klyftor citron koka med. Skockorna flyter gärna upp när man kokar dem, så lägg en tallrik med tyngd på ovanpå dem. Det tar mellan 30-50 minuter för skockorna att bli färdiga. De är klara när bladen lossnar relativt lätt när man drar i dem. Tag upp med hålslev och låt rinna av. 
Blanda det mjuka smöret med flingsalt och lite citronskal.
Doppa, ät och njut! 

Så här fantastiskt ser det ut när man kommit in en bit. Plocka bort dessa blad och under hittar du själva skockan som också är god att äta med smöret - eller spara till en sallad eller som pizzatopping!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar