måndag 17 oktober 2016

Godaste brödet

Detta brödet är väldigt lättbakat och blir mycket saftigt och gott.  Tycker du det är svårt att veta när bröden är färdiga? Använd en stektermometer och när innertemperaturen är runt 97 grader är de perfekta!


2 stora limpor
3dl vatten
1 1/2dl fiberhavregryn
2tsk salt

25g jäst
5 dl ljummet vatten
1msk rapsolja
2tsk honung
ca 18 dl vetemjöl

Börja med att koka en gröt på vatten, havregryn och salt, koka ca 3 minuter och låt sedan svalna.
Smula jästen i en bunke och häll på det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner olja, honung och gröt. Blanda sedan ner mjölet lite i taget tills degen börjar släppa kanterna på bunken och inte kladdar för mycket.
Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Forma till två bröd, lägg på plåt och låt jäsa 1 timme till under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med lite vatten. Grädda bröden i ca 10 minuter och sänk då värmen till 200 grader och grädda i ca 10 minuter till, så totalt ca 20 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar