lördag 29 oktober 2016

Asiatisk kycklingfärs med sting som drinkmingel eller huvudrätt

Här har jag hämtat inspiration från både Vietnam och Thailand. I Vietnam använder man mycket gröna blad och örter av olika slag och man fyller ofta salladsblad med olika godsaker. Hettan i receptet kommer Thailand, maten där är mycket mer chilihet än i Vietnam. Den blir lite som en variant på Thailands Larb Gai. 
Rätten är superanvändbar; antingen serverar man den som ett kul tilltugg till drinken där var och en kan göra sin egen salladsbåt, eller som huvudrätt tillsammans med ris! 


Som huvudrätt till 4 personer eller som tilltugg till ganska många
 500g kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
2msk japansk soya
2msk fisksås
saft av 1/2 lime
1 röd chili (gärna en het)
1 vårlök
1 schalottenlök
2 huvud hjärtbladssallad
1 kruka koriander
1dl grovhackade jordnötter


Bryn färs och finhackad vitlök i lite rapsolja. Tillsätt sedan soya, fisksås och lime och låt puttra i några minuter. Blanda sedan i hackad chili och skivad vårlök (använd även det gröna). 


Om du kör det som tilltugg och gästerna får göra sina egna båtar, lägg tillbehören i olika små skålar. Annars fyll salladsbladen med färs och toppa med koriander, schalottenlök och jordnötter. Och som sagt, även jättegott som huvudrätt serverat tillsammans med jasminris. Obs om barn ska äta, servera chilin på sidan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar