onsdag 23 november 2016

Svensk lasagne med lax, dill & västerbotten

Älskar laxlasagne! Så fräscht och gott och fullt med svenska smaker. Här är mitt bästa recept:


300-400g lasagneplattor
800g varmrökt lax
200g riven västerbottenost

Ostsås:
1l mjölk
1dl grädde
100g smör
1,5dl vetemjöl
Salt & vitpeppar
1krm muskotnöt
1 stor knippa dill

Gör först ostsåsen: koka upp mjölk tillsammans med grädde och sänk värmen. 
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör ner mjölet. Späd med gräddmjölken under omrörning, lite i taget. Tänk på att vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar eller att såsen bränner i botten. När all gräddmjölk är nedrörd, sänk värmen och låt sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner finhackad dill. 

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smörj en ugnsfast form (ca 20x30cm).
Häll lite sås i botten på formen och täck med lasagneplattor. 
Dela laxen i småbitar och fördela en tredjedel på plattorna, strö öven en tredjedel av osten och en tredjedel av såsen. Varva plattor, lax, ost och sås till ingredienserna är slut. Tänk på att avsluta med sås och ost. 
Grädda i ugnen i ca 30 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar