lördag 26 november 2016

Hemmagjorda himmelska gnocchis

Detta var absolut bland det godaste jag ätit, och 9-åringen åt tills magen höll på att sprängas :-). Kan ju låta avancerat, men det är faktiskt enkelt, dock lite tidskrävande, inget man gör i en handvändning precis. Passa på att göra dubbel sats när du ändå håller på, de går utmärkt att frysa. Tänk bara på att styckfrysa dem på en bricka med bakplåtspapper, annars klibbar de ihop. När de väl har fryst så kan du lägga över dem i en burk eller påse.


4 personer
750g potatis
1ägg
ca 2,5dl vetemjöl

Börja med att koka potatisen. Koka den med skalet på i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Anledningen till att skalet ska vara på är att då behålls stärkelsen bättre. Skala potatisen när den fortfarande är varm och kör den genom en potatispress. Har du ingen press så kör den ganska noggrant med elvispen tills du fått bort alla klumpar. Blanda i ägg och mjöl. Degen ska få en mjuk, lite seg, lättknådad konsistens. Rulla ut till längder som är ca tjocka som en tumme och skär i ca 2cm långa bitar. Tryck sedan ena sidan med en gaffel lite lätt så att gnocchin får sitt typiska mönster (har du en liten gnocchi-bräda blir det ännu snyggare, finns på exempelvis Cervera).






Lägg gnocchisarna på en bricka med bakplåtspapper så att de inte klibbar ihop. Koka sedan i rikligt saltat vatten. De är färdigkokta när de flyter upp till ytan, tar ca 2 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en kökshandduk. Tänk på att inte stoppa i för många gnocchisar åt gången eftersom kokvattnet då svalnar lite för mycket. 

Jag serverar dem med traditionellt salviasmör:
Smält 75g smör i en gryta och låt det sakta bryna tills det blir lätt gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Lägg då i ca 15 strimlade salviablad och ta grytan från värmen. Häll detta över dina nykokta gnocchisar - himmelskt!!



Delar av vår familj vill ha lite mer tillbehör till sina gnocchisar och då brukar jag steka ett par färska salsicciakorvar och ugnsrosta lite broccoli som jag vänt i rapsolja, salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar