fredag 3 februari 2017

Portvinssås med lite sting

Här kommer ett recept på en underbart god och fyllig portvinssås! Passar utmärkt till alla sorters kött som tex här till en fin lammsadel, tack Marianne för leveransen av det fantastiska lammet :-)

Receptet på potatis-och jordärtskockgratängen hittar du här och receptet på brysselkålen hittar du här
6 personer:
1 morot
1 vitlöksklyfta
1/2 schalottenlök
1 tomat
1/2 tsk timjan
2msk rapsolja
1msk råsocker
1dl balsamvinäger
2dl portvin
1/2 mörk oxbuljongtärning
3dl vatten
1-2msk Maizenaredning
salt och peppar

Skala och tärna morot, lök och vitlök. Tärna tomaten. Bryn grönsakerna i oljan tillsammans med timjan i en kastrull, utan att de tar färg. Tillsätt socker och vinäger. Koka tills ca 1/3 av vätskan återstår och den är ganska tjock i konsistensen, tar ca 15 minuter. Tillsätt vinet och låt även detta koka ned på samma sätt. 
Tillsätt buljong och vatten och låt småputtra i ca 10 minuter. Sila av såsen och smaksätt med salt och peppar. Om du tycker den är för tunn späd med lite Maizena som du rört ut i vatten. 
Går utmärkt att förbereda och sedan bara värma på vid servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar