fredag 16 december 2016

Lyxig saffranskrans med mandelmassa

Vilken krans! Supergod och saftig saffranskrans med mandelmassa och rivet äpple! 


1 krans
25g jäst
1g saffran (2 paket)
2krm salt
50g smör
2,5dl mjölk
125g kvarg, 10%
1dl socker
8-9dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
100g riven mandelmassa
1 stort rivet äpple
1 uppvispat ägg
25g hackad mandel

Stöt saffran tillsammans med salt i en mortel. 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör tills den löst upp sig. 
Tillsätt sedan kvarg, salt & saffran, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen ordentligt tills den är blank och mjuk. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i minst 40 minuter. 


Häll upp degen och knåda den lätt. Kavla ut till en stor rektangel, ca 20x40cm. Strö över den rivna mandelmassan och sedan det rivna äpplet. 


Rulla ihop till en rulle och lägg i en ring med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Klipp kransen med ca 2cm mellanrum och vik varannan skarv åt höger och varannan åt vänster. 



Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 175 grader. 

Pensla kransen med ägg och strö över hackad mandel. 
Grädda i ca 25-30 minuter - klart :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar