torsdag 15 december 2016

Julens bästa knäcke

Varje år till jul och påsk gör jag knäckebröd, och de blir vansinnigt goda! Fantastiskt gott med lite smör och ost eller till sillen och resten av julbordet. 


ca 20-25 knäckebröd
25g jäst
5dl fingervarmt vatten
25g smör
2tsk salt
ca 15dl grovmalet rågmjöl
Flingsalt


Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, smör i små bitar och mjöl, spara lite till utbaket. Ev. kan mer eller mindre mjöl behövas, så känn på degen efterhand, den får inte bli för hård. 
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 

Dela degen i 20-25 bitar (jag väger dem för att få dem hyfsat jämna, ca 50g/bit). 
Låt bitarna ligga under en handduk så de ej torkar. 
Kavla ut en bit i taget till en riktigt tunn kaka. Använd en naggad kavel om du har, annars nagga med en gaffel. Strö över flingsalt.


Lägg kakorna 3/plåt och grädda i 5-10 minuter i 250 grader, tills de är helt torra och lite bruna i kanterna. Låt svalna på galler utan handduk. 
Förvara torrt så håller de länge :-)




1 kommentar:

  1. Försvinnande gott!
    Har ni tid över är detta ett jättebra projekt. Inte så svårt som det verkar, men försvinnande gotyt

    SvaraRadera