onsdag 7 december 2016

Grym laxburgare med mangosalsa och ingefärsmayo

Detta är en grymt god, nyttig och enkel rätt. Man kan variera tillbehören till burgaren precis hur man vill men jag gillar combon med laxen och den lite sötstarka salsan. Och mayon blir liksom pricken över i! Det är också gott att servera den som en vanlig burgare i ett gott hamburgerbröd med sallad och mayon!


4 personer
500 g lax (går bra att använda antingen filé eller tärningar)
1 ägg
Rivet skal av en lime
Salt, vitpeppar, paprikapulver
Ev. potatismjöl

Salsa
1 mango
1 avocado
1 salladslök
1 knippe koriander
1 röd chili
saften från en halv lime
Salt
ca 2msk rapsolja


Mayo
1 äggula
1tsk dijonsenap
1tsk vitvinsvinäger
1dl rapsolja av god kvalitet
Salt
1msk riven färsk ingefära
0,5tsk chiliflakes


Börja med att svänga ihop mayon. Blanda äggula, senap och vinäger i en bunke. Vispa sedan ner oljan i en tunn stråle, vispa kraftigt så den inte skär sig. Smaksätt sedan med salt, ingefära och chiliflakes.


Skär mango och avocado i tärningar. Skiva vårlöken, använd även det gröna och hacka chilin. Klipp koriandern i ganska grova bitar. Blanda ihop alla ingredienser. 

Skär laxen i tärningar och mal snabbt ihop till en färs i mixern. Lägg upp i en bunke och blanda med ägget och kryddorna. Om färsen känns för lös eller "vattnig" tillsätt lite potatismjöl. Forma till biffar och lägg direkt i en het panna med smör. Stek ca 3-4 minuter/sida. 


Servera laxburgarna med salsan, mayon och eventuellt ris om så önskas! 
  

2 kommentarer: