torsdag 23 mars 2017

Lammragu pappardelle

Jag verkligen älskar lamm! Och särskilt när man kan köpa det lokalt och där man vet att det mått bra - tack MB :-). Jag fick lammläggen skivad, med benet kvar och av de bitarna gjorde jag en grym ragu! Får du inte tag på just den styckdetaljen, eller om du föredrar benfritt välj en annan detalj, gärna framdelskött som lämpar sig väl för raguer och långkok.


4 personer:
1 paket pappardelle eller annan bred äggpasta (gör gärna egen, se mitt recept under pasta)
400g framdelskött av lamm (använder du kött med ben, öka mängden)
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 stjälk selleri
5 plommontomater
2msk rapsolja
3dl rödvin
2 lagerblad
1 rosmarinkvist
salt & peppar
1dl hackad persilja
Riven parmesanost 

Skala och hacka morot, lök, vitlök och selleri. Skär köttet i bitar. Skär tomaterna i bitar och krama ur kärnorna som kastas. Bryn grönsakerna (utom tomaterna) i oljan och tillsätt köttet. 


Bryn tills köttet fått fin färg. 



Häll över vinet och koka ihop någon minut. Lägg i lagerblad och rosmarin, salta och låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter. Tillsätt tomaterna och låt grytan fortsätta puttra i ca 1 timme under lock på låg värme. Rör om då och då och tillsätt vatten om grytan blir torr. När köttet börjar koka sönder är grytan färdig. Smaka av med salt och peppar. 

Strö över hackad bladpersilja och servera med nykokt papparedelle och parmesanost. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar