fredag 10 mars 2017

Grym boeuf bourguignon

Ett av mina absoluta favoritrecept är denna härliga boeuf bourguignon gjord på högrev och trattisar! 


4-6 personer:
1kg högrev
salt & peppar
3msk vetemjöl
1 hackad gul lök
1 tärnad stor morot
1/2 tärnad rotselleri
1 flaska mustigt rödvin
1/2 mörk oxbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
3 lagerblad
1tsk timjan
ca 3cm riven ingefära
1msk sherryvinäger
1msk balsamvinäger
150g rökt, tärnat sidfläsk
6 schalottenlökar, i klyftor
1 rejäl näve torkade och uppblötta trattkantareller eller
250g skogschampinjoner

Tärna köttet och salta & peppra. Mjöla det sedan runt om och bryn det i en stekpanna i smör och olja. Mot slutet av stekningen tillsätts gul lök, morot och rotselleri. Stek köttet i 2-3 omgångar så det inte blir för mycket i pannan på en gång. 
Lägg kött- och grönsaksblandningen i en stor stekgryta och häll på vin och lägg i buljongtärningen. Lägg i vitlök, lagerblad, ingefära och vinäger. Köttet ska vara helt täckt, annars fyll på med vatten. 
Sjud på låg värme i ca 1,5-2 timmar. Sila bort grönsakerna och smaka av såsen med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet i såsen. 
Bryn schalottenlök, sidfläsk och svamp i en stekpanna med lite olja i ca 5 minuter. Krydda med timjan. Tillsätt blandningen till grytan. 
Servera med potatismos och gröna bönor. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar