torsdag 17 januari 2019

Godaste formfranskan!

Tillbaka i Shanghai efter en underbar julledighet i Sverige kände jag att familjen saknade formfranska (av allt!), särskilt att rosta till helgfrukosten. Formfranskan här är liksom inte som i Sverige, det är grymt tjocka, stora skivor som är väldigt söta. Sagt och gjort, lika bra att testa själv - och oj vad gott det blev! 


2 bröd:
1/2 paket torrjäst
5 dl vatten ca 45 grader
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl (använd gärna ett ekologiskt rustique mjöl)

1 ägg
Sesamfrö

Blanda jästen med vatten, salt, socker och olja i en bunke, låt stå i cirka 10 minuter och blanda sedan i  mjölet, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i cirka 50 min.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper, cirka 1½ liter.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrö.  


Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.
 


Ett bra tips är att skiva bröden när de svalnat och frysa in dem i skivor, enkelt att ta upp så många du behöver nästa gång det är dags att rosta :-)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar