fredag 7 april 2017

Påsktårta med 9-års deko

9-åringen och jag gick "all-in" och skapade en rejält pimpad påsktårta! Jag stod för själva tårtan (mandelbottnar med citronsmörkräm) och 9-åringen för dekorationen (marsipan och nougat doppat i vit choklad som skall föreställa fågelägg). Barnsligt gott kan man sammanfatta det hela med, och riktigt KUL för oss båda. Jag älskar när barn kan vara med i köket och får lite utrymme att skapa fritt!
Tårtan går ju givetvis att dekorera lite mer sparsmakat om man vill det!

Här är tårtan med två bottnar, nästa gång kommer jag att göra den med fyra bottnar för att få lite mer höjd (OBS i receptet är det fyra bottnar)

Påsktårta, ca 10-12 bitar
Bottnar:
200g sötmandel
3 äggvitor
2dl strösocker

Smörkräm;
3 äggulor
1dl socker
0,5 + 1,5 dl vispgrädde
2msk pressad citron
Rivet skal från 1 citron
ev lite gul hushållsfärg
150g rumsvarmt smör

Bottnar: Finhacka mandeln, gärna i en matberedare. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning. Vänd ner mandeln. 
Bred ut smeten i fyra rundlar, ca 20cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 150grader i  ca 20 minuter. Dra bort papprena och låt bottnarna kallna plant. 

Kräm: Blanda äggulor, socker, 0,5dl grädde och citronsaft i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret i små klickar. Tillsätt citronskalet och låt krämen kallna. 
Vispa 1,5dl grädde och blanda med citronkrämen. Färga nu krämen med lite hushållsfärg, om du vill ha de lite gulare. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå. 
Dekorera sedan med det du gillar, tex mandelägg, skållade mandlar & påskpynt! 

Eller som ovan:
Här har vi rullat in lite nougat i marsipan och doppat i vit choklad och sedan dekorerat med diverse toppingar såsom strössel och silverkulor.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar