måndag 4 mars 2019

Hemgjord ravioli med brynt salviasmör - bästa ever!

Alltså, hur gott kan mat vara egentligen?! Detta är en all-time-high-favorit som nog måste upplevas för att man ska förstå hur gott det är! Det tar lite tid att fixa ihop, så sätt av en eftermiddag en helg och sedan har du världens bästa middag!


Pastadeg
300g durumvetemjöl
3-4 ägg (beroende på storlek)
1msk rapsolja
1tsk salt

Fyllning
2 dl Ricotta
1 dl riven parmesan
1 paket färsk baby spenat
1 riven vitlöksklyfta
1 krm riven muskot
1 uppvispat ägg till pensling av degen

Salviasmör
100 g smör
1 näve färsk salvia

Lägg mjölet som en vulkan på ett bakbord. Knäck i äggen i kratern (börja med 3), häll i olja och salt. Ta sedan en gaffel och mixa in lite mjöl i taget i äggkratern. När allt är mixat är det dags att ta i med händerna och knåda ordentligt, den behöver arbetas väl! Är den för smulig tillsätt mer ägg eller lite olja och är den för lös tillsätt lite mer mjöl. När den känns lagom elastisk är den färdigknådad.
Låt degen vila i kylen, invirad i plast under tiden som du gör fyllningen.

Fräs spenat och riven vitlök hastigt med en klick smör, spenaten ska bara precis ”falla ihop”. Krama ur vätskan, hacka och lägg åt sidan. Blanda ihop parmesan, ricotta och riven muskot i en bunke. Blanda ner spenaten och salta & peppra.

Dela degen i delar och kavla ut till långa, platta sjok i en pasta-maskin, börja på högsta valsen och arbeta dig ner till ettan eller tvåan, beroende på vilken tjocklek du önskar (jag brukar köra tvåan).
De ska vara tunna och breda som lasagne-plattor och ungefär 70 cm långa. (Om degen fastnar så stänk lite mjöl på valsen, och mjöla ytan du lägger ut pastan på så den inte fastnar).

Klicka ut en tesked av fyllningen med ca 5 cm mellanrum till du kommer till hälften av längden, pensla sedan med det vispade ägget mellan klickarna så pastan limmar ihop. Vik försiktigt tillbaka den ”tomma” biten över den med utklickad fyllning och tryck försiktigt ut luftbubblorna som bildas.
Skär mellan varje klick med en sporre eller kniv och tryck till i kanterna så fyllningen inte läcker ut.
Upprepa med de andra degbitarna, låt raviolin vila några minuter och gör under tiden smöret.

Smält smöret i en kastrull och när det börjar bubbla slänger du ner den strimlade salvian. Så fort smöret börjar få lite färg tar du av det från värmen och låter det stå vid sidan av.
Koka raviolin i välsaltat vatten i ca 3 minuter, lägg 2-3 st i varje tallrik och toppa med salvia-smör och riven parmesan.
Servera gärna med sparris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar