Varje år till jul och påsk gör jag knäckebröd, och de blir vansinnigt goda! Fantastiskt gott med lite smör och ost eller till sillen och resten av julbordet.
ca 20-25 knäckebröd
25g jäst
5dl fingervarmt vatten
25g smör
25g smör
2tsk salt
ca 15dl grovmalet rågmjöl
Flingsalt
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, smör i små bitar och mjöl, spara lite till utbaket. Ev. kan mer eller mindre mjöl behövas, så känn på degen efterhand, den får inte bli för hård.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 20-25 bitar (jag väger dem för att få dem hyfsat jämna, ca 50g/bit).
Låt bitarna ligga under en handduk så de ej torkar.
Kavla ut en bit i taget till en riktigt tunn kaka. Använd en naggad kavel om du har, annars nagga med en gaffel. Strö över flingsalt.
Lägg kakorna 3/plåt och grädda i 5-10 minuter i 250 grader, tills de är helt torra och lite bruna i kanterna. Låt svalna på galler utan handduk.
Förvara torrt så håller de länge :-)
Försvinnande gott!
SvaraRaderaHar ni tid över är detta ett jättebra projekt. Inte så svårt som det verkar, men försvinnande gotyt