Ganska krångligt och precist, men sååå värt besväret. Detta är mitt absoluta favoritgodis! Traditionellt är det inte tranbär i, men jag tycker det blir väldigt gott med det lite syrliga som bryter av mot den söta nougaten.
Akta så ni inte bränner er bara, sockerlagen blir enormt varm! Använd inte plastbunke, kör på rostfritt rakt igenom så ni inte riskerar att råka smälta någonting.
3dl strösocker
1dl vatten
1,5dl flytande honung
3/4 dl flytande glykos
2 små äggvitor
2msk socker (till äggen)
150g pistagenötter
150g skållad mandel
50g torkade tranbär
Florsocker
Häll strösocker och vatten i en ganska vid tjockbottnad kastrull och låt sockret smälta på medelvärme. Tillsätt sedan honung och glykos och låt koka till 148 grader, använd en termometer.
Under tiden som sockerlagen kokar värm upp mandel och pistagenötter i ugnen utan att de tar färg (175 grader i 5-10 minuter). Vispa äggvitor och socker till en pösig marängsmet. När sockerlagen når 148 grader, vispa ner den i en tunn stråle i äggsmeten och fortsätt sedan vispa i ca 10 minuter. Rör sedan snabbt ner de varma nötterna och tranbären. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper som du täckt med florsocker. Täck sedan smeten med florsocker och lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck eller kavla ut smeten till önskad tjocklek. Låt svalna ordentligt i flera timmar i rumstemperatur innan du skär den i lagom bitar. Förvaras i burk med lock i rumstemperatur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar