tisdag 15 augusti 2017

Surdegsbullar, inte alls så svårt som man kan tro

Har länge tänkt att jag skulle prova det där med surdeg, men efter ett misslyckat försök för flera år sedan har jag liksom inte riktigt fått tummen loss. Men häromdagen fick jag en klick surdeg i en glasburk av en tjej på jobbet och då var jag ju tvungen till att prova - och resultatet blev fantastiskt. Jisses vad gott det är med hembakade surdegsbullar! 


Att skapa en rågsurdeg, dag 1:

I en glasburk, blanda 1dl ekologiskt grovt rågmjöl och 1,5 dl vatten och låt stå över natten (gärna på ett varmt och mysigt ställe som över kylen).

Dag 2-3:

Rör om morgon och kväll. Låt burken stå utan lock några timmar varje dag för att få in lite luft, det är de naturliga bakterierna som hjälper till att starta jäsningen.

Dag 4:
Blanda ner 1dl ekologiskt rågmjöl och 1dl vatten och låt burken stå öppen i några timmar. Nu är surdegsgrunden klar och den ska vara full av härliga bubblor. Nu är det dags att börja baka eller om du vill vänta ställ in din surdeg i kylen och vänta tills du blir baksugen. När du sedan bestämmer dig för att baka upprepar du steg 4 igen.

Dags att göra degen:

Blanda ca 160g av surdegsgrunden (spara 1-2msk i glasburk i kylen tills nästa bak) med 6dl ljummet vatten, och ca 15dl av valfritt mjöl. I mina bullar tog jag 1,5dl rågmjöl och sedan hälften Manitoba Cream och hälften Rustique (som är ett stenmalet, siktat vårvetemjöl), båda sorterna från Ramlösa kvarn. 
Knåda degen i maskin i ca 5 minuter. Tillsätt 1 msk salt och knåda i ytterligare 2 minuter. Degen ska vara ganska kletig. Täck bunken med plastfolie och sätt in i kylen över natten (eller ca 5-10 timmar). Tag ut degen från kylen och vänd den en gång i bunken och låt jäsa i rumstemperatur i 2-4 timmar. 

Värm upp ugnen till 250 grader. 
Vält ut degen på ett mjölat bakbord och strö över mjöl och platta till den lite (knåda ej degen nu!). Skär med en degskrapa degen i ca 20 bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter (innertemperatur på 98 grader tycker jag är perfekt). Låt de krispiga bullarna svalna på galler. Bästa sättet att förvara dem är inrullade i en kökshandduk, då behåller skorpan sin krispighet i 2-3 dagar. De går även utmärkt att frysa. 

Så här härligt luftiga blir bullarna!
Man måste ta hand om sin surdeg! Bakar man ca 1 gång i veckan så behöver man inte göra något under tiden, men går det längre än en vecka måste den matas. Man kan ju inte bara mata och mata, då blir surdegen för stor till slut så varje gång du matar den, tänk i proportioner så här ungefär: 
behåll ca 50g surdeg i burken och mata den med 1dl vatten och 1dl rågmjöl. Rör ihop och låt stå i rumstemperatur i 6-8 timmar.

Så här ser surdegen ut när den står i kylen och väntar på att bli matad och igångsatt




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar