Ett superenkelt sätt att få till en snygg surdegslimpa är att baka den i en gryta i ugnen, jag använde min runda stekgryta i gjutjärn.
1 limpa:
se grundreceptet för surdeg här och gör likadant fram till jäsningen. När du blandat ihop degen täck bunken med plast och jäs i rumstemperatur i ca 4-5 timmar. Skrapa ut degen på en mjölad bakhandduk. Vik in kanterna mot mitten och rulla ihop degen så att skarven kommer nedåt. Låt jäsa i 1-2 timmar till.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan gräddning så den blir ordentligt varm. Vänd över degen i grytan så att skarven kommer uppåt (det ska se lite slarvigt ut) och sätt på locket. Grädda i 30 minuter och ta sedan av locket och grädda i ytterligare 30 minuter. Innertemperaturen på brödet ska ligga på ca 96-98 grader.
Låt svalna på galler.
Förvara limpan inrullad i en bakhandduk, den håller så flera dagar. Mot slutet om det börjar bli lite torrt är det perfekt att rosta på det lite.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan gräddning så den blir ordentligt varm. Vänd över degen i grytan så att skarven kommer uppåt (det ska se lite slarvigt ut) och sätt på locket. Grädda i 30 minuter och ta sedan av locket och grädda i ytterligare 30 minuter. Innertemperaturen på brödet ska ligga på ca 96-98 grader.
Låt svalna på galler.
Förvara limpan inrullad i en bakhandduk, den håller så flera dagar. Mot slutet om det börjar bli lite torrt är det perfekt att rosta på det lite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar