Här kommer ett recept på en väldigt god (och mäktig) äppelkaka fullproppad med härliga hasselnötter (byt ut mot mandel om du gillar det mer).
8 personer:
4dl vetemjöl
1/2dl socker
1krm salt
150g smör
3-4msk kallt vatten
Fyllning:
100g hasselnötter
1dl muscovadosocker
2msk vetemjöl
4 äpplen
1tsk kardemumma
Garnering:
1msk mjölk till pensling
2msk strösocker
30g hackade hasselnötter
Blanda vetemjöl, socker och salt i en matberedare. Skär smöret i tärningar och tillsätt det. Tillsätt vattnet och mixa till en deg. Kyl degen en liten stund.
Mixa nötterna fint i matberedaren. Blanda med muscovadosocker och vetemjöl.
Skala äpplena och skär dem i klyftor.
Kavla ut degen till en stor rundel (ca 3mm tjock) på ett bakplåtspapper och flytta över pappret på en plåt. Fördela fyllningen i mitten på degen, lämna ca 5cm på kanterna. Fördela äpplena ovanpå fyllningen. Vik in degkanterna och pensla dem med mjölk. Strö över socker och hackade nötter. Grädda i 180 grader i ca 45 minuter.
Servera gärna med en god vaniljsås!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar