måndag 25 september 2017

Min nötigaste äppelkaka!

Här kommer ett recept på en väldigt god (och mäktig) äppelkaka fullproppad med härliga hasselnötter (byt ut mot mandel om du gillar det mer). 


8 personer: 
4dl vetemjöl
1/2dl socker
1krm salt
150g smör
3-4msk kallt vatten

Fyllning:
100g hasselnötter
1dl muscovadosocker
2msk vetemjöl
4 äpplen
1tsk kardemumma

Garnering:
1msk mjölk till pensling
2msk strösocker
30g hackade hasselnötter

Blanda vetemjöl, socker och salt i en matberedare. Skär smöret i tärningar och tillsätt det. Tillsätt vattnet och mixa till en deg. Kyl degen en liten stund.
Mixa nötterna fint i matberedaren. Blanda med muscovadosocker och vetemjöl.
Skala äpplena och skär dem i klyftor.
Kavla ut degen till en stor rundel (ca 3mm tjock) på ett bakplåtspapper och flytta över pappret på en plåt. Fördela fyllningen i mitten på degen, lämna ca 5cm på kanterna. Fördela äpplena ovanpå fyllningen. Vik in degkanterna och pensla dem med mjölk. Strö över socker och hackade nötter. Grädda i 180 grader i ca 45 minuter.
Servera gärna med en god vaniljsås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar